Skip to main content

Mark Smelik

Mark Smelik is adviseur en actieonderzoeker bij Pluut & Partners. Het liefst werkt hij aan procesoptimalisaties, implementatietrajecten en samenwerkingen binnen zorg & welzijn. Mark vindt het leuk en belangrijk om daarbij alle stakeholders te betrekken: van patiënt tot zorgverlener tot management. Zijn kracht ligt in het verbinden van mensen, het analyseren van complexe vraagstukken en het gestructureerd aanpakken daarvan. Mark werkt vanuit een helicopterview, maar heeft waar nodig oog voor detail.

De interesse voor zorg & welzijn ontstond al in zijn tienerjaren, toen Mark als huishoudelijke hulp bij kwetsbare ouderen over de vloer kwam (en schoonmaakte). Hier mocht hij luisteren naar prachtige levensverhalen, maar zag hij ook uitdagingen zoals eenzaamheid en knelpunten in de zorg. Mark werd gemotiveerd om hier iets mee te doen en volgde de opleiding Toegepaste Gerontologie. Tijdens deze opleiding heeft hij alles geleerd over de leefwereld van ouderen en daarbij veel kennis en kunde opgedaan over projectmatig werken.

Na zijn studie begon Mark als projectleider in de revalidatie voor ouderen bij een grote zorgorganisatie in Amsterdam. Hier heeft hij bijgedragen aan de ontwikkeling van zorgpaden en het organiseren van ketenzorg, met altijd het patiëntperspectief voorop. Daarna heeft hij bij een ziekenhuis gewerkt aan diverse projecten, o.a. op de Spoedeisende Hulp. Mark is Lean-gecertificeerd en past deze kennis en ervaring graag toe in de actieonderzoeken en projecten binnen Pluut & Partners.