De vraag: Werkt collegiale ondersteuning ook binnen wijkteams?

Medewerkers in de zorg maken regelmatig heftige dingen mee, zoals boze of verdrietige cliënten of familieleden van cliënten. Na het meemaken van zoiets vervelends kunnen medewerkers naar een interne of externe vertrouwenspersoon, naar hun leidinggevende of collegiale ondersteuners. Collegiale ondersteuning is een bewezen effectieve manier van hulpverlening binnen ziekenhuizen en bij de politie. De drempel om hulp te vragen wordt namelijk verlaagd. Maar hoe zit dit binnen de thuiszorg? Werkt dit ook bij wijkteams?

Met die vraag is ActiVite, een VVT-organisatie, een actieonderzoek gestart naar collegiale ondersteuning. Pluut & Partners is gevraagd het participatieve actieonderzoek te begeleiden met onder andere actieonderzoek trainingen en intervisiemomenten met de interne actieonderzoekers.

Onze aanpak

Vijf enthousiaste wijkteams doen een jaar lang mee aan het actieonderzoek. De wijkteams hebben vier collega’s gekozen die een training volgen tot collegiale ondersteuner. Daarnaast hebben vier collega’s een training Actieonderzoek van ons vanuit de Actieonderzoek Academy gevolgd. Zij zijn de interne actieonderzoekers in dit participatieve actieonderzoek. Deze actieonderzoekers zijn de “oren en ogen van het team”. Zij volgen de voortgang en ervaringen met collegiale ondersteuning in de wijkteams van dichtbij en sturen, zo nodig, bij.  

Onze impact

  • Het ontwikkelen van breder toepasbare kennis over het implementeren van collegiale ondersteuning binnen wijkteams.
  • Inzicht krijgen in de effectiviteit van actieonderzoek als benadering binnen wijkteams.
  • Zorgprofessionals leren vaardigheden in het bieden van collegiale ondersteuning, het formuleren van een mentale hulpvraag en/of het uitvoeren van actieonderzoek
bettine pluut pluut & partners actieonderzoek

Meer weten?

Bettine staat voor je klaar
Strategisch adviseur & actieonderzoeker

bettine@pluutpartners.nl
+31618680012
Volg op LinkedIn

Gerelateerde cases

Filter op

ActieonderzoekOpschaling innovatieProgramma- en projectmanagementZorgzame organisatie

Teamleren in de praktijk

Samenwerken in (zorg)teams is erg waardevol, maar het kan ook de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Vaak blijken er dingen beter te kunnen in de samenwerking. Maar hoe pak je dat aan?
training actieonderzoek
ActieonderzoekOpschaling innovatiePatiëntparticipatieProgramma- en projectmanagementZorgzame organisatie

Training actieonderzoek

Zorgorganisatie Treant en onderzoekers van de Erasmus School of Health Policy & Management hebben de handen ineengeslagen om 4 interne vraagstukken van Treant actieonderzoekend aan te pakken.