De vraag: Hoe zorg je dat een online patiëntenportaal toegankelijk en begrijpelijk is voor iedereen?

Expertisecentrum Pharos wil de toegankelijkheid van digitale patiëntenomgevingen vergroten. Dat past in de bredere missie van het terugdringen van grote gezondheidsverschillen. Expertisecentrum Pharos heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een actieonderzoek uitgevoerd naar de toegankelijkheid van patiëntenportalen. Pluut & Partners vervulde de rol van kwaliteitsbewaker en coach bij een actieonderzoek in drie ziekenhuizen voor expertisecentrum Pharos.

Onze aanpak

We ontwikkelden samen een plan voor het actieonderzoek en voerden hierover gesprekken in de ziekenhuizen. Tijdens het actieonderzoek reflecteerden we op de tussentijdse bevindingen en bedachten we wat de volgende stap moest zijn in het toegankelijk maken van patiëntenomgevingen. Daarnaast lazen we mee met de rapportage en dachten we mee over andere manieren waarop de opgedane kennis kon worden gedeeld.

Onze impact

  • Adviseurs van Pharos hebben zich bekwaamd in actieonderzoek door in drie ziekenhuizen als actieonderzoeker aan de slag te gaan
  • Inzicht in succesfactoren voor toegankelijke patiëntenomgevingen
  • Agendering van het gebrek aan urgentie voor het toegankelijk maken van patiëntenomgevingen
  • Opgedane kennis op verschillende manieren gedeeld, zoals via een infographic Patiëntenreiseen handreiking en een rapportage.
  • Overall conclusies over status van preventieve signalering, kwaliteit van casemanagement, samenwerking tussen disciplines en randvoorwaarden voor een structurele inzet van actieonderzoek
Kirsten waaijer pluut & partners actieonderzoek

Meer weten?

Kirsten staat voor je klaar
Adviseur & actieonderzoeker

kirsten@pluutpartners.nl
+31 6 53482644
Volg op LinkedIn

Gerelateerde cases

Filter op

ActieonderzoekOpschaling innovatieProgramma- en projectmanagementZorgzame organisatie

Teamleren in de praktijk

Samenwerken in (zorg)teams is erg waardevol, maar het kan ook de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Vaak blijken er dingen beter te kunnen in de samenwerking. Maar hoe pak je dat aan?
training actieonderzoek
ActieonderzoekOpschaling innovatiePatiëntparticipatieProgramma- en projectmanagementZorgzame organisatie

Training actieonderzoek

Zorgorganisatie Treant en onderzoekers van de Erasmus School of Health Policy & Management hebben de handen ineengeslagen om 4 interne vraagstukken van Treant actieonderzoekend aan te pakken.