Van verkenning naar transformatieprogramma

Regionale domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden (DSV’s) worden als een belangrijke hoeksteen gezien voor regionale samenwerking en het toekomstbestendig maken van zorg en ondersteuning. Uit een verkenning van ZonMw en Pluut & Partners bleek dat er behoefte is aan financiering van aanjagers/oliemannetjes binnen DSV’s. Ook is er behoefte aan meer synergie tussen verschillende landelijke partijen die zich bezighouden met de transformatie. Deze aanbeveling zetten we om in actie. Er ontstond een landelijk lerend netwerk met grote ambities, dat besloot om een transformatieprogramma te ontwikkelen. Met dit programma willen we zowel in de regio als met de landelijke partijen leren hoe we de volgende stappen zetten in de transformatie. Naar een systeem dat zich richt op gezondheid in plaats van op zorg en dat zich echt anders gaat organiseren – met inwoners als gelijkwaardige samenwerkingspartner.

Onze aanpak

Zoals elk actieonderzoek startten we met de diagnosefase: wat gaat er goed en wat kan beter binnen de DSV’s? En wat hebben DSV’s nodig om daadwerkelijk te transformeren? Dat hebben we middels deskresearch, 12 groepsinterviews en reflectiesessies in kaart gebracht. Vervolgens hebben we de bevindingen omgezet in acties: het opzetten van een landelijk lerend netwerk en een transformatieprogramma. We organiseerden maandelijks een werksessie met 9 landelijke partijen (ZonMw, RIVM, VWS, Pharos, Alles is Gezondheid, Nederland zorgt voor Elkaar, Nza, HealthHolland en HealthKIC) om dit programma op te zetten.

Onze impact

  • Een programma dat DSV’s gaat ondersteunen bij de transformatie
  • Uitdagingen, kansen en (ondersteunings)behoeften van DSV’s inzichtelijk (verkenning)
  • Een landelijk lerend netwerk
bettine pluut pluut & partners actieonderzoek

Meer weten?

Bettine staat voor je klaar
Strategisch adviseur & actieonderzoeker

bettine@pluutpartners.nl
+31618680012
Volg op LinkedIn

Gerelateerde cases

Filter op

ActieonderzoekOpschaling innovatieProgramma- en projectmanagementZorgzame organisatie

Teamleren in de praktijk

Samenwerken in (zorg)teams is erg waardevol, maar het kan ook de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Vaak blijken er dingen beter te kunnen in de samenwerking. Maar hoe pak je dat aan?
training actieonderzoek
ActieonderzoekOpschaling innovatiePatiëntparticipatieProgramma- en projectmanagementZorgzame organisatie

Training actieonderzoek

Zorgorganisatie Treant en onderzoekers van de Erasmus School of Health Policy & Management hebben de handen ineengeslagen om 4 interne vraagstukken van Treant actieonderzoekend aan te pakken.