De vraag

In opdracht van MedMij maakten wij samen met de IZA-partijen een herijkte visie op Persoonlijke GezondheidsOmgevingen (PGO).

Het is 10 jaar geleden dat de Patiëntenfederatie Nederland de eerste Nederlandse visie op de PGO publiceerde. Dat heette toen nog een Persoonlijk GezondheidsDossier (PGD). Onze collega Bettine schreef destijds aan de visie mee. Extra bijzonder dat we als Pluut & Partners met de herijking van deze visie aan de slag konden. In tien jaar tijd is er veel gebeurd. Dus tijd voor een herijking: Wat is de meerwaarde en plek van de PGO te midden van de ontwikkelingen op het gebied van (digitale) gezondheid?

Onze aanpak

Om tot een gedragen visie te komen, doorliepen we in drie maanden tijd een aantal stappen. We startten met 29 semi-gestructureerde interviews met 56 respondenten uit 39 organisaties. Dit was de basis voor de concept visie. Vervolgens hebben we 10 mensen uit het veld uitgenodigd deze concept visie te ‘roasten’. De ‘roast’ is een werkvorm waarin deelnemers het gepresenteerde – in dit geval een visie – hard bekritiseren. In 10 minuten leggen zij alle zwakke plekken en blinde vlekken bloot. Vervolgens bouwen ze samen aan een versterkte visie. Dit leverde een nieuwe conceptversie op. Tijdens twee dialoogsessies, met in totaal 38 deelnemers, bouwden we aan de uiteindelijke visie met gewenste vervolgacties.

In het gehele proces hebben ook patiënten meegedacht. Hun inbreng was van grote waarde, niet alleen voor de visie-ontwikkelaars, ook voor de overige deelnemers die het patiëntperspectief duidelijker voor ogen kregen.

Nu is het zaak om de visie in de praktijk te gaan realiseren!

Onze impact

  • Zorg dat het snel mogelijk wordt dat patiënten hun gegevens kunnen delen en anderen kunnen machtigen
  • Maak een PGO vanaf de geboorte beschikbaar
  • Zorg dat je vaccinatiegegevens in de PGO kunt verzamelen
  • Zoek de meerwaarde in het samenwerken aan gezondheid. Maak het PGO dus nuttig voor inwoners/patiënten, hun naasten én voor de zorgverlener. In de ontwikkeling naar hybride zorg en regionale samenwerking, is online kunnen samenwerken van groot belang
  • Zorg voor een toegankelijke en herkenbare gezondheidssamenvatting
  • Maak werk van een modulaire opbouw en zie de PGO als verzamelplek van gezondheidsapps en andere vormen van digitale zorg
Kirsten waaijer pluut & partners actieonderzoek

Meer weten?

Kirsten staat voor je klaar
Adviseur & actieonderzoeker

kirsten@pluutpartners.nl
+31 6 53482644
Volg op LinkedIn

Gerelateerde cases

Teamleren in de praktijk
Teamleren in de praktijkActieonderzoekOpschaling innovatieProgramma- en projectmanagementZorgzame organisatie

Teamleren in de praktijk

Samenwerken in (zorg)teams is erg waardevol, maar het kan ook de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Vaak blijken er dingen beter te kunnen in de samenwerking. Maar hoe pak je dat aan?