De vraag

HAP Statenkwartier vroeg Pluut & Partners om ondersteuning bij de implementatie van de Niet Pluis-app. Deze app helpt thuiszorgmedewerkers en wijkverpleegkundigen om subtiele signalen van achteruitgang bij ouderen tijdig te melden, om zo crises en SEH-opnames te voorkomen.

De vraag was daarmee: hoe stimuleren we het gebruik en de adoptie van de Niet Pluis-app? De app heeft veel potentie, maar zorgverleners ervaren drempels zoals onbekendheid met het niet pluis-gevoel, tijdsdruk en twijfel over de effectiviteit van melden. Daarnaast was er behoefte aan een betere integratie in werkprocessen en multidisciplinaire samenwerking.

Onze aanpak

We ontwikkelden een strategische aanpak gericht op zowel bewustwording als praktische implementatie. Dit deden we in vier stappen:

  1. Inzicht verkrijgen in de praktijk – We gingen de wijk in met een wijkverpleegkundige om te zien hoe de Niet Pluis-app in de dagelijkse praktijk wordt gebruikt. Dit gaf ons waardevolle inzichten in hoe zorgverleners signaleren en samenwerken .
  2. Ontwikkelen van ondersteunende materialen – Op basis van de praktijkinzichten creëerden we een visual die vroegsignalering ondersteunt en zorgverleners helpt om signalen beter te herkennen en melden .
  3. Bevorderen van multidisciplinaire samenwerking – We voerden gesprekken met zorgprofessionals, inclusief huisartsen, om het belang van samenwerking en communicatie via de app te benadrukken.
  4. Voorbereiden op duurzame opschaling – We schreven een implementatieplan en ontwikkelden scholingsmateriaal. Dit zorgt ervoor dat toekomstige implementatieprocessen soepeler verlopen en beter aansluiten op de dagelijkse praktijk .

Onze impact

  • Nieuwe hulpmiddelen voor training en implementatie – De visual en het implementatieplan ondersteunen zorgverleners en organisaties bij een effectieve invoering.
  • Sterkere samenwerking tussen zorgprofessionals – Door directe betrokkenheid van huisartsen en andere specialisten wordt de communicatie verbeterd en de app effectiever ingezet.
  • Borging in de toekomst – De implementatie van de Niet Pluis-app is opgenomen in de transformatieplannen van Haaglanden, waardoor verdere opschaling mogelijk is.

Met dit traject is een solide basis gelegd voor verdere ontwikkeling en implementatie van de Niet Pluis-app. De inzichten uit dit project laten zien hoe belangrijk het is om zorgverleners op alle niveaus actief te betrekken bij innovatie.

Benieuwd naar de praktische tools en lessen uit dit traject? Download het Implementatieplan Niet Pluis app en de Visual voor vroegsignalering!

Fenna mossel pluut & partners actieonderzoek

Meer weten?

Fenna staat voor je klaar
Partner

fenna@pluutpartners.nl
+31626326720
Volg op LinkedIn

Gerelateerde cases

Samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn binnen gemeenten versterken
Samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn binnen gemeenten versterkenActieonderzoekNetwerkzorg en DSV

Samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn binnen gemeenten versterken

Kunst en cultuur dragen bij aan diverse gezondheidsaspecten, maar de samenwerking tussen de beleidsdomeinen cultuur, zorg en welzijn blijft in de praktijk uitdagend. Hoe kunnen deze domeinen beter samenwerken en elkaar versterken binnen gemeentelijk beleid?
Teamleren in de praktijk
Teamleren in de praktijkActieonderzoekOpschaling innovatieProgramma- en projectmanagementZorgzame organisatie

Teamleren in de praktijk

Samenwerken in (zorg)teams is erg waardevol, maar het kan ook de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Vaak blijken er dingen beter te kunnen in de samenwerking. Maar hoe pak je dat aan?