Gemeente Bergen op Zoom
De vraag
Hoe zorgen we ervoor dat inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners écht invloed kunnen uitoefenen op gemeentelijke beslissingen? Hoe maken we participatie toegankelijk, helder en effectief? De gemeente Bergen op Zoom vroeg Pluut & Partners om mee te denken over een participatievisie die niet alleen beleidsmatig sterk is, maar ook concreet en praktisch toepasbaar is voor alle betrokkenen. Een visie die handvatten biedt om de juiste verwachtingen te scheppen zonder idealistisch en abstract te zijn. Een niet alledaagse vraag, maar wel eentje waar wij graag mee aan de slag gingen.
Onze aanpak
Samenwerking stond centraal. In alle pijlervisie’s van de gemeente lazen we dat terug. Om die samenwerking direct voor te leven kozen we voor co-creatie: practice what you preach. Dit deden we in meerdere stappen:
- Dialoog voeren: We organiseerden gesprekken met ambtenaren, bestuurders en inwoners om behoeften en knelpunten in kaart te brengen.
- Analyse van best practices: We bekeken succesvolle participatietrajecten in andere gemeenten en vertaalden deze inzichten naar een werkbare aanpak voor Bergen op Zoom.
- Co-creatie van een visie: In Disney-sessies werkten we samen aan een participatievisie die enerzijds een helder kader biedt en anderzijds ruimte laat voor maatwerk per project.
- Toepasbare tools ontwikkelen: We maakten een praktisch stappenplan met concrete werkafspraken en hulpmiddelen, zoals de suggestie voor een participatiekalender en handvatten voor monitoring en evaluatie.
Onze impact
De participatievisie zorgt ervoor dat participatie geen loze belofte blijft, maar een vast onderdeel gaat zijn van beleid en projecten in Bergen op Zoom. Concrete resultaten:
✅ Een helder stappenplan voor gemeentelijke participatietrajecten.
✅ Werkafspraken die zorgen voor structurele inbedding van participatie in de organisatie.
✅ Praktische tools zoals een checklist voor participatie en een voorbeeld participatieparagraaf voor beleidsstukken.
✅ Een flexibele en doorlopende evaluatiestructuur om het proces te blijven verbeteren.
Wil je meer weten? De volledige participatievisie is [hier te downloaden]!