LKCA
De vraag
Kunst en cultuur dragen bij aan diverse gezondheidsaspecten, maar de samenwerking tussen de beleidsdomeinen cultuur, zorg en welzijn blijft in de praktijk uitdagend. Hoe kunnen deze domeinen beter samenwerken en elkaar versterken binnen gemeentelijk beleid? Het Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en de gemeenten Assen en Tilburg wilden met actieonderzoek leren hoe zij domeinoverstijgende samenwerking verbeteren en zochten hiervoor de expertise van Pluut & Partners.
Onze aanpak
Om het actieonderzoek te onderbouwen, startten we met een uitgebreide literatuurstudie. Op basis daarvan ontwikkelden we een theoretisch kader voor domeinoverstijgend samenwerken. Dit kader vormde de leidraad voor het actieonderzoek en bood houvast bij het formuleren van concrete interventies.
We werkten in korte cycli en betrokken beleidsmakers, bestuurders en uitvoerders om inzichten op te halen en direct om te zetten in verbeteracties. In Assen werd cultuur een sleutelonderdeel binnen het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en Integraal Zorgakkoord (IZA). De focus lag op duurzame verankering in gemeentelijk beleid. In Tilburg richtten we ons op het doorbreken van verkokering tussen beleidsafdelingen. We zetten verschillende interventies in:
- Interviews op bestuurlijk en uitvoerend niveau om behoeften en knelpunten in kaart te brengen.
- Werk- en brainstormsessies met vertegenwoordigers uit de betrokken domeinen.
- Training en intervisie van actieonderzoekers om samenwerking te versterken.
- Structureel aansluiten bij elkaars overlegstructuren voor continuïteit.
Onze impact
- Vergroot kennis over elkaars domein en werk – Creëer bewustzijn over beleidskaders en stimuleer gezamenlijke momenten.
- Versterk kennis over de waarde van cultuur voor zorg en welzijn – Maak impact zichtbaar met inspirerende voorbeelden en interactieve sessies.
- Organiseer en faciliteer vanuit een gezamenlijke visie – Zorg voor een gedeelde missie, bestuurlijke verankering en heldere communicatie.
- Verbind processen van begin tot eind – Richt structurele overlegmomenten in en zorg voor eigenaarschap.
- Bevorder vaardigheden en attitudes van betrokkenen – Stimuleer een lerende houding en verbindende taal in de samenwerking.
Daarnaast leverde het actieonderzoek de volgende concrete resultaten op:
- Gedeelde kennis: Gemeenten verdiepten zich in elkaars beleidskaders en creëerden gezamenlijke visies op cultuur, zorg en welzijn.
- Versterkte samenwerking: Regelmatige overleggen en interdisciplinaire programmateams werden de norm.
- Draagvlak en bewustwording: Bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders kregen inzicht in elkaars werk en de waarde van cultuur voor gezondheid.
- Concrete actieplannen: In beide gemeenten werden plannen opgesteld om samenwerking structureel te verbeteren.
Wil je zelf aan de slag met domeinoverstijgend samenwerken? Download de tools en rapportages hier:
Meer weten?
Mark staat voor je klaar
Strategisch adviseur & actieonderzoeker