Van Kleef Instituut
De vraag
Samenwerken in (zorg)teams is erg waardevol, maar het kan ook de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Vaak blijken er dingen beter te kunnen in de samenwerking. Maar hoe pak je dat aan? En zeker als je een drukke agenda en een krappe bezetting hebt? Wijkteam Bolder van zorgorganisatie Careyn pakte de handschoen op. Samen met Pluut & Partners ging zij actieonderzoekend aan de slag om de interne samenwerking te verbeteren.
Onze aanpak
Het actieonderzoek werd in een snelkookpan uitgevoerd. Het project had een looptijd van 12 weken. Waarom? Soms helpt het om in korte tijd met elkaar meters te maken. Daarbij is het wel belangrijk: houd het overzichtelijk en behapbaar. Met drie kartrekkers uit het team aan kop, ging het team aan de slag en dat resulteerde in concrete activiteiten: ze pasten de vergaderstructuur aan, ze ontwikkelden een lijst met taken van de wijkverpleegkundige die door andere collega’s kon worden overgenomen en ze organiseerden een training voor het team over feedback geven & ontvangen.
Tijdens de reflectie aan het einde van de 12 weken benoemde het team succes- en faalfactoren uit het traject. Deze factoren toverde P&P samen met Van Kleef Instituut om tot ingrediënten voor een ‘receptenkaart Teamleren in de Praktijk’, waarmee andere teams ook hun samenwerking in een snelkookpan kunnen verbeteren. Benieuwd geworden? Onderaan deze pagina kun je ‘m openen!
Onze impact
- Een leerzaam traject voor het verbeteren van de samenwerking in een wijkteam.
- Een receptenkaart met stappenplan hoe een (zorg)team in 12 weken aan de slag kan gaan met het verbeteren van de samenwerking. De receptenkaart is hier te vinden!