Skip to main content

Vandaag gaat een nieuwe website live: PatiëntenWetenBeter.nl. Een prima initiatief van het Rathenau-Instituut en het Levensverhalenlab van de Universiteit Twente. Ik deel de gedachte achter het project namelijk ten volste: patiëntervaringen kunnen onze zorg beter maken.

Er gaat dagelijks veel ervaringskennis verloren, doordat we onvoldoende gebruik maken van de verhalen van patiënten. Zij zien waar zorg goed, slim en goed georganiseerd wordt EN waar de zorg onvriendelijk, inefficiënt, en met fouten wordt verleend. Van zowel die goede als slechte voorbeelden kunnen we leren. Op individueel niveau, en door ze te bundelen.

Ik hoop dat er veel patiënten hun verhaal gaan vertellen en dat het onderzoek mooie resultaten gaat opleveren. Het zou helemaal mooi zijn als dit initiatief een vervolg krijgt, bijvoorbeeld doordat ziekenhuizen deze verhalen gaan ontvangen en oppakken. Maar eerst maar eens alle verhalen afwachten…

Bettine Pluut

Bettine Pluut zet zich als adviseur en actieonderzoeker in voor goede zorg en een praktijkgerichte overheid. Zij is gespecialiseerd in digitale innovatie, actieonderzoek en patiëntparticipatie.