Bij veel mensen is DigiD vooral bekend vanwege het gebruik ervan bij het invullen van de belastingaangifte. Bij een aantal gemeenten kun je inmiddels ook gebruik maken van DigiD. DigiD is een digitale identiteit, die aanvankelijk is ontwikkeld voor online contact met de overheid. Wanneer je de website van DigiD lees je nog steeds de slogan: “je eigen inlogcode voor de hele overheid”. Maar inmiddels gaat dat dus verder. DigiD komt naar de zorg! Dit is geregeld in de wet BSN in de zorg. Het Flevoziekenhuis in Almere is de eerste zorginstelling die hiervan gebruik gaat maken. Als mensen daar via het systeem @pointment online een afspraak willen maken, kunnen zij daarbij hun DigiD gebruiken. Zo is die handeling beter beveiligd dan voorheen. Grappig is wel weer dat er op de website van dat ziekenhuis moeilijk iets te vinden is: het zijn de media die over het gebruik van DigiD door het ziekenhuis berichten. Marketing en online communicatie blijft, ook voor een ziekenhuis dat op dit vlak dus het een en ander onderneemt, een uitdaging.
Vanuit het oogpunt van administratieve lasten en gebruiksvriendelijkheid is het positief dat in de zorg gebruik wordt gemaakt van een reeds bestaande voorziening als het DigiD. Daarnaast heeft het het voordeel dat het wiel niet opnieuw hoeft te worden uitgevonden.
DigiD is er overigens in verschillende soorten en maten: voor online interacties zijn drie zekerheidsniveaus vastgesteld. Het gebruik van DigiD met enkel een gebruiksnaam en wachtwoord is het laagste beveiligingsniveau. Als je je DigiD echter combineert met je mobiele telefoon, valt dit al onder het zogenaamde ‘zekerheidsniveau midden’. Bij het hoogste niveau wordt gewerkt met certificaten. Zorginstellingen die zich verder willen verdiepen in de DigiD-in-de-zorg-materie, kunnen hiervoor workshops van GBO.overheid volgen.