Skip to main content

Gisteren werd bekend dat de Friese stichting Gerrit winnaar is van de Telemedicineprijs 2008. Opvallend is dat de prijs – een initiatief van EPN en Nitel – dit jaar niet naar een puur technische innovatie of toepassing gaat. Stichting Gerrit wint de prijs vooral omdat het zorgverleners verbindt, hun informatievoorziening op orde brengt, en ook nog eens een innovatieplatform vormt. Wat mij betreft een mooi signaal: innovatie draait immers veel meer om mensen in beweging krijgen en het verbeteren van interactie, dan om technisch hoogstandjes.

Stichting Gerrit ‘versloeg’ uiteindelijk de andere genomineerden, Stichting Zorggroep Eerste Lijn, Stichting Huisartsen Laboratorium uit Etten-Leur en Stichting Zorgring.

Kijk vooral eens rond op de website van Stichting Gerrit. Uit alle projecten blijkt dat de stichting een missie heeft om zorg beter en persoonlijker te maken. Ikzelf ben vooral gecharmeerd van het project ‘webdokter’, dat als belangrijkste doel heeft de band tussen arts en patiënten door middel van ICT te verbeteren. Dit onder andere door beheer en inzage door patiënten van het eigen elektronisch patiëntendossier, e-mail-, digitaal foto- en videoconsult bij de eigen huisarts en interactiemogelijkheden voor lotgenoten.

De projecten van de stichting bevestigen het beeld van jurylid Jeroen Simons, die zijn waardering uitte voor de manier waarop de stichting met de ‘zachte’ kanten van innovatie om weet te gaan: “Hun kracht schuilt niet in het uitventen van grootse vergezichten en het op de troepen vooruitlopen. De genomineerden weten precies wat zorgverleners drijft, spelen daar op in met hun dienstverlening en spreken ze daar op aan”.

Stichting Gerrit, van harte gefeliciteerd!

Bettine Pluut

Bettine Pluut zet zich als adviseur en actieonderzoeker in voor goede zorg en een praktijkgerichte overheid. Zij is gespecialiseerd in digitale innovatie, actieonderzoek en patiëntparticipatie.

Leave a Reply