Skip to main content

Sinds enkele maanden is er de website patiëntenepd.nl. Op de site, die mede ondersteund wordt door de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, vind je nieuws over de komst van het landelijke EPD en andere EPD’s zoals dat van Google. Bovendien kun je er artikelen lezen en met anderen in discussie gaan op een forum.

Dergelijke initiatieven bieden voor eenieder, of je nu patiënt of zorgverlener bent, de gelegenheid je stem te laten horen en met anderen in dialoog te gaan. Zo ontwikkelen we ideeën over wat EPD’s voor ons kunnen betekenen en wat we hiervan vinden. En dat is belangrijk. Vroeg of laat zijn we immers allemaal een keer patiënt.

Voorlopig hebben patiënten geen inzage in het landelijke EPD, laat staan schrijfrechten. Dat vraagt om een maatschappelijke dialoog. Wat zegt dit over onze gezondheidszorg? Waarom kiezen we in eerste instantie niet voor inzage- en schrijfrechten voor de patiënt? En hoe gaan patiënten en artsen die het hier niet mee eens zijn mee om? Is een EPD van Google daarvoor de oplossing? En dan hebben we het nog niet eens over hoe je als patiënt of arts in de praktijk op een handige manier met EPD’s omgaat…

Nog zo’n initiatief: de uitnodiging van het ministerie van Volkgsgezondheid voor deelname aan een digitaal debat over de toekomst van de zorg. De thema’s daar zijn wat abstracter, maar zo is er voor ieder wat wils.

Of het nu is op het forum van patientenepd, op de site van het ministerie of via deze weblog: dialoog gevraagd!

Bettine Pluut

Bettine Pluut zet zich als adviseur en actieonderzoeker in voor goede zorg en een praktijkgerichte overheid. Zij is gespecialiseerd in digitale innovatie, actieonderzoek en patiëntparticipatie.

Leave a Reply