Skip to main content

Gisteren gaf minister Klink startsein voor het project ‘Mentaal Vitaal.’ Het Trimbos-instituut spreekt van een ‘revolutionair project’. Tijdens het project zullen de betrokken partijen werken aan het ontwikkelen en aanvullen van bestaande e-preventie methodes met als belangrijkste doel de preventie en behandeling van depressiviteit. Dit moet als basis dienen voor een grootschalige invoering van ‘E-mental health‘ na 2009.

E-mental health maakt een interessante ontwikkeling door. In Nederland zijn er inmiddels al 65 online behandelingen beschikbaar. Zulke behandelingen bieden ofwel dei.com.jpg mogelijkheid online te chatten met therapeuten ofwel een online cursus te volgen. Een groot onderzoek van het Trimbos-instituut wijst erop dat 2/3 van de jongeren en de helft van de volwassenen overweegt hier (in de toekomst) gebruik van te maken. De belangrijkste voordelen zijn anonimiteit, lage behandelkosten, geen reiskosten voor de patiënt en de mogelijkheid behandeling buiten kantooruren te volgen.

Een interessant voorbeeld van een E-behandeling tegen depressiviteit is “Kleur je leven“. Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg zijn van mening dat deze behandeling erg succesvol is gebleken onder ouderen. De behandeling biedt mensen die last hebben van depressie vijf lesmodules aan, die bestaan uit een introductie, vragen, ‘denk en doe oefeningen’, huiswerk en een evaluatie van de cursus. Maar de behandeling biedt ook zaken die mooi onderdeel zouden kunnen uitmaken van een Elektronisch Patiënt Dossier (EPD) of de patiëntenportal daarvan.

Allereerst kunnen gebruikers op “Kleur je leven” een dagboek bijhouden, waarin ze een cijfer aan hun stemming kunnen geven, kunnen aangeven wat hun stemming die dag verbeterde en welke plezierige activiteiten ze hebben ondernomen. Als tweede hebben gebruikers toegang tot een bibliotheek met artikelen uit de cursussen en links naar interessante websites. En tot slot is er de mogelijkheid om in contact te komen met lotgenoten via een forum.
Wie geïnteresseerd is in een demonstratie van ‘kleur je leven’, kan deze op de website bekijken.

Ik vind E-mental health een prachtige ontwikkeling. Natuurlijk hebben onderzoekers gelijk als ze stellen dat er ook nadelen aan verbonden zijn. Dus het is interessant na te denken hoe je zulke cursussen ook onder begeleiding of in groepsverband zou kunnen volgen. En het lijkt me goed ook een laagdrempelige mogelijkheid te bieden om via het programma contact te zoeken met een hulpverlener ‘van vlees en bloed’. Maar met name door de anonimiteit kunnen veel mensen die de stap naar een traditionele therapie te groot vinden wel actief aan de slag met hun gezondheid. En dat is toch een mooie nieuwe kans.

Bettine Pluut

Bettine Pluut zet zich als adviseur en actieonderzoeker in voor goede zorg en een praktijkgerichte overheid. Zij is gespecialiseerd in digitale innovatie, actieonderzoek en patiëntparticipatie.

Leave a Reply