Skip to main content

Eerder dit jaar werd duidelijk dat Google binnenkort met een medisch dossier gaat komen. Maar Microsoft is Google voor: zij bieden iedere internetgebruiker vanaf vandaag een gratis en online EPD aan. Uit de naam blijkt dat Microsoft duidelijk wil maken dat gebruikers zich geen zorgen over de privacy hoeven te maken. Zij noemen hun online medisch dossier de HealthVault, oftewel gezondheidskluis. Ik heb het dossier uiteraard meteen getest…

Account aanmaken
Allereerst moest ik natuurlijk een account aanmaken. Dat kon met mijn bestaande hotmailaccount, maar ik moest wel mijn wachtwoord aanpassen. Die was nu te simpel en dus te onveilig. Een paar invulvelden en aan te vinken “i-agree-vakjes” verder en mijn dossier was klaar voor gebruik.

Programma’s voor verschillende doeleinden
Het was een hele speurtocht naar de juiste manier om ‘health information’ toe te voegen. Dat blijkt alleen te kunnen via allerlei programma’s van andere websites, die je importeert naar je HealthVault. De keuze voor de programma’s is afhankelijk van wat je met het EPD wilt en de meetinstrumenten die je gebruikt, zoals hartslagmeters, weegschaal, bloeddrukmeter of een glucosesensor.
Ter illustratie: mensen die last hebben van een te hoge of lage bloeddruk kunnen een programma downloaden waarmee je je bloeddruk kunt monitoren: het blood pressure management center. De waarden die je invoert komen in je dossier en worden weergegeven in grafieken. Als de bloedwaarden die je invoert zorgwekkend zijn, krijg je dat meteen te zien met een dik rood uitroepteken. Maar je kunt ook een programma downloaden dat je helpt bij het trainen voor de marathon of bij het volgen van een dieet. Het dossier is dus duidelijk niet alleen voor mensen met een aandoening, maar ook voor mensen die een EPD willen gebruiken bij het ontwikkelen of onderhouden van een gezonde levensstijl.
Belangrijke beperking is dat de meeste programma’s sterk gericht zijn op kwantitatieve meetresultaten. Mensen die het dossier willen gebruiken als medisch dagboek, lijken voorlopig bij Microsoft aan het verkeerde adres.

Medische kennisbank
Net als Google’s toekomstig EPD biedt de HealthVault een uitgebreide medische kennisbank. Als we de uitgelekte beelden van Google Health mogen geloven worden daarin op basis van je specifieke gezondheidssituatie automatisch relevante artikelen geplaatst. Dat ziet er bij Microsoft allemaal wat minder uit. De HealthVault biedt wel een uitgebreide zoekfunctie aan, maar die is alleen te raadplegen via www.healthvault.com. Vanuit je eigen account kun je daar niet bij – laat staan dat relevante artikelen automatisch worden opgezocht. Erg jammer, want het maakt de zoekfunctie ontoegankelijk.

Privacy
Op de homepage staat in de rechterhoek een “Health Privacy Commitment”. Wat me in die commitment aanspreekt is dat de gebruiker zelf bepaalt wie welke informatie te zien krijgt. Dat wordt in wetenschappelijke termen ook wel privacy als actierecht of privacy als recht op informationele zelfbeschikking genoemd. Zo kan iedere gebruiker voor zichzelf afwegingen maken tussen privacy enerzijds en het belang dat hij/zij hecht aan het delen van gezondheidsinformatie anderzijds.

Samenvattend
EPD’s zijn ‘in’. Dat blijkt maar weer. Burgers willen meer en meer zelf in staat worden gesteld de regie te voeren op hun gezondheid. EPD’s zijn daarbij een mogelijk middel.
Ik ben dan ook erg blij met deze nieuwe en laagdrempelige mogelijkheid voor iedereen om een online medisch dossier bij te gaan houden. De HealthVault kan op sommige plaatsen wel een stuk gebruiksvriendelijker. Ik vond en vind het gebruik van de te importeren programma’s best lastig. Bovendien mis ik een plaats waar je simpelweg je verhaal kwijt kunt, bijvoorbeeld in de vorm van een gezondheidsdagboek. Voordeel van de programma’s is dat ze voor verschillende doeleinden te gebruiken zijn. Het dossier is duidelijk niet alleen bedoeld voor chronisch zieken, maar ook voor mensen die hulp willen bij het volgen van hun dieet of bij lichamelijke training.
Ik ben erg benieuwd wat anderen van de HealthVault vinden. Laat het via een reactie op dit artikel vooral weten!

Bettine Pluut

Bettine Pluut zet zich als adviseur en actieonderzoeker in voor goede zorg en een praktijkgerichte overheid. Zij is gespecialiseerd in digitale innovatie, actieonderzoek en patiëntparticipatie.

Leave a Reply