Voorbeeldproject:
training actieonderzoek voor onderzoekers

Opdrachtgever: IQ Healthcare

Hoe kunnen we al tijdens ons onderzoek een bijdrage leveren aan het oplossen van het vraagstuk dat we onderzoeken?

 

Onderzoekers van IQ Healthcare gingen onder begeleiding van Pluut & Partners op zoek naar een antwoord op die vraag.

Aanpak

We startten met een korte vragenlijst onder de onderzoekers, waarin zij konden aangeven wat zij wilden leren over actieonderzoek. Dit was belangrijke input voor de eendaagse workshop, waarin we de kernwaarden van actieonderzoek stuk voor stuk behandelden. Per kernwaarde gingen de deelnemers steeds in groepjes van twee uiteen om de kernwaarden te vertalen naar hun onderzoeksplannen. Na de workshop volgde nog een aantal brainstorms/gesprekken waarin we de onderzoeksvoorstellen concretiseerden.

Resultaten

  • In één dag bekend met de kernwaarden van actieonderzoek en een vertaling gemaakt naar de eigen onderzoeksvoorstellen
  • Onderzoeksvoorstellen in korte cycli doorontwikkeld zodat er een plan ligt voor het realiseren van leer-, verander- en kennisdoelen

Pluut & Partners is de norm voor iedereen die binnen de zorg meer wil doen met actieonderzoek. Bettine is als docent in staat om in korte tijd mensen mee te krijgen met haar aanpak – ook nadat ze al lang weer met andere dingen bezig zijn. En dat is knap. Bettine staat dan ook ver boven de stof. Er is goed nagedacht over alle mogelijke tegenwerpingen tegen dit type onderzoek. Als gevolg daarvan komen de mogelijkheden en kansen die actieonderzoek biedt veel meer naar voren.

Patrick JeurissenHoogleraar betaalbaarheid zorg, IQ Healthcare