Skip to main content

Enkele dagen na mijn verzoek om een kopie van het medisch dossier van mijn kinderen heb ik al post van het ziekenhuis. Erg snel dus. In de brief van het Hoofd Zorg Administratie en Informatie wordt de ontvangst van mijn verzoek bevestigd. Daarop volgen twee alinea’s:

Voor de te maken kosten brengen wij conform de WGBO een bedrag van 9 euro in rekening. Ik verzoek u vriendelijk dit bedrag over te maken op bankrekeningnummer […]

Wij nemen uw aanvraag in behandeling zodra het geld op onze rekening is bijgeschreven.

Ik moet dus vooraf betalen, maar ik heb geen idee waarvoor ik ga betalen. De mensen die reageerden op mijn blog waren niet al te optimistisch: ik zou niets, een onvolledig, of louter ’technisch’ dossier krijgen. Als ik inderdaad slechts twee pagina’s per kind krijg, betaal ik best veel voor een paar kopietjes. En het is mij zoals gezegd vooral te doen om de statussen die door de verpleging zijn bijgehouden.

Voorspellingen voor de kosten varieerden. Eén persoon noemde het hoge bedrag van 36 euro. Een ander haalde het ‘‘Besluit kostenvergoeding rechten betrokkene Wbp’ aan, dat stelt dat 0,23 cent per pagina in rekening kan worden gebracht, met een maximum van 4,50 per bericht. Overigens wekt de brief de suggestie dat het bedrag van 9 euro conform de WGBO is, terwijl de WGBO alleen stelt dat een “redelijke” vergoeding mag worden gevraagd.

Enfin, ik ben erg benieuwd wat ik voor die negen euro ga krijgen en houd u wederom op de hoogte.

Bettine Pluut

Bettine Pluut zet zich als adviseur en actieonderzoeker in voor goede zorg en een praktijkgerichte overheid. Zij is gespecialiseerd in digitale innovatie, actieonderzoek en patiëntparticipatie.

2 Comments

  • Avatar Jaco schreef:

    Je hebt ook nog inzagerecht en daar mogen bij mijn weten geen kosten aan verbonden worden. Als je dus wilt weten wat je krijgt, vraag je om inzage (kost je wel weer een tripje ziekenhuis).

  • Avatar Bettine schreef:

    @ Jaco: Klopt, maar dat lijkt me toch inderdaad niet erg efficiënt. Kosten van een ritje naar het ziekenhuis komen met parkeren aldaar al snel in de buurt van die negen euro ;-). Dus ik ga braaf betalen en wacht het rustig en hoopvol af.

Leave a Reply