Skip to main content

Snel en goed innoveren

 

Afgelopen zaterdag was ik te zien in Nieuwsuur. Aanleiding was dat er in één week tijd drie afspraken niet door konden gaan: twee afspraken van mij in het ziekenhuis en één afspraak van mijn zoontje bij de fysio. Het verhaal van de fysio van mijn zoontje haalde de uitzending niet. Terwijl het toch een prachtig staaltje snel en goed innoveren was.

Zorg op afstand

Waarschijnlijk is iedereen net als ik permanent bezig met het duiden van alle informatie over Corona. Als je bewuste niet bezig is met proberen te bevatten wat er allemaal gebeurt, gaat je onderbewuste er mee verder. Dat is geen doelloos piekeren, dat is permanent zoeken naar wat nu verstandig is. Zoals met ziekenhuisbezoeken. Ik was al dagen voor de afspraken die ik in het ziekenhuis had aan het bedenken of het nu verstandig was om te gaan. En eigenlijk was ik al tot de conclusie gekomen dat het wellicht verstandiger van niet was. Dus vond ik het prettig toen het ziekenhuis contact zocht en ik op afstand contact kon hebben met mijn chirurg en dermatoloog. Ik kreeg gelukkig van de chirurg goede adviezen via de mail (ik weet, niet veilig, maar dat nam ik voor dat moment toch maar even voor lief). En de dermatoloog verzekerde me telefonisch dat het medisch verantwoord was de afspraak twee maanden uit te stellen.

Daadkrachtige fysio

Maar de fysio van mijn zoontje had de beste oplossing: zij hadden in rap tempo het digitale platform Physiapp geïnstalleerd. Daardoor konden we beeldbellen en werden oefeningen in de vorm van filmpjes gedeeld, zodat mijn zoontje gewoon door kan met werken aan het herstel van zijn heup.

Dat laatste zien we momenteel nu volop. Overal worden nieuwe digitale toepassingen voor zorg aan corona-patiënten ontwikkelt én worden oplossingen voor reguliere patiënten (beeldbellen, app’en, thuismetingen) versneld ingevoerd. Mooi om deze daadkracht te zien en van dichtbij te ervaren. Zo zijn er toch lichtpuntjes in deze donkere dagen.

PS: Het artikel over het item in Nieuwsuur, inclusief delen uit het interview met mij, is hier te lezen. De uitzending is hier terug te kijken (het tweede filmpje).

Bettine Pluut

Bettine Pluut zet zich als adviseur en actieonderzoeker in voor goede zorg en een praktijkgerichte overheid. Zij is gespecialiseerd in digitale innovatie, actieonderzoek en patiëntparticipatie.