Skip to main content

Het nieuwe hartfalencentrum in Groningen is een groot succes, zo meldden verschillende websites en kranten deze week. Augustus vorig jaar sprak ik met ‘het brein’ achter het centrum, René van Dijk. Het bijzondere aan het hartfalencentrum is dat het de ‘één-loketgedachte’ in de praktijk brengt: patiënten ondergaan in één dagdeel alle noodzakelijke onderzoeken. Om dit mogelijk te maken maakt het centrum onder andere gebruik van een speciaal hiervoor ingericht Elektronisch Patiënt Dossier. Verpleegkundigen, laboranten, huisartsen en specialisten werken met hetzelfde EPD. Als het aan René van Dijk ligt, krijgen patiënten eind van dit jaar inzage in hun dossier.

Het project is een mooi voorbeeld van hoe ICT in het algemeen, en een EPD in het bijzonder, andere vormen van zorg, in dit geval multidisciplinair werken, kan faciliteren. Op de mogelijke gevolgen hiervan voor de arts-patiëntrelatie reflecteerde ik al eerder. Binnenkort hoop ik op deze site meer te kunnen vertellen over deze zorginnovatie.

Bettine Pluut

Bettine Pluut zet zich als adviseur en actieonderzoeker in voor goede zorg en een praktijkgerichte overheid. Zij is gespecialiseerd in digitale innovatie, actieonderzoek en patiëntparticipatie.

Leave a Reply