Skip to main content

Onlangs liep ik tegen een prachtig initiatief aan. Het Charmr-project laat zien hoe technologie kan worden ontwikkeld die het voor chronisch zieken makkelijker maakt met hun ziekte om te gaan. Dit alles door te starten bij het dagelijks leven van de patiënt – in dit geval dat van een diabeticus. De Charmr is nog een concept, maar een filmpje laat alvast zien hoe de Charmr eruit zou moeten komen te zien.

Toegegeven, het filmpje is wat Amerikaans, maar het laat mooi zien hoe een technologische toepassing de kwaliteit van leven van chronisch zieken kan verbeteren:

Zoals uit het filmpje blijkt is de Charmr fysiek comfortabel en heeft hij een aantal praktische voordelen. Maar daarnaast helpt de Charmr ook bij het begrijpen van diabetes en het functioneren van je lichaam. Bovendien is het mogelijk om informatie uit de Charmr, bijvoorbeeld de resultaten van metingen, naar je computer (eventueel je Elektronisch Patiënt Dossier) te sturen. Op die manier zie je ’the big picture’: ontwikkelingen in je suikerwaarden en hoe die samenhangen met bijvoorbeeld lichamelijke inspanning.De mensen achter de Charmr typeren hun project als “a more human approach to medical device design”. Die menselijke, of patiëntgerichte, benadering blijkt uit hoe zij het project startten: met praktijkonderzoek. Zij interviewden allereerst patiënten om zo te begrijpen hoe het is om met diabetes te leven. Op basis van deze interviews werden een aantal ‘design principles’ vastgesteld. Pas hierna startten de ontwikkelaars met brainstormen over het design. Het filmpje laat het voorlopige resultaat zien. Van mij mag de Charmr gebouwd worden!

Bettine Pluut

Bettine Pluut zet zich als adviseur en actieonderzoeker in voor goede zorg en een praktijkgerichte overheid. Zij is gespecialiseerd in digitale innovatie, actieonderzoek en patiëntparticipatie.

2 Comments

  • Avatar C.H. de Vries schreef:

    Filmpje niet meer beschikbaar. Is het mogelijk het filmpje op andere wijze te bekijken?

    Ben geboeid door het onderzoek. Van groot belang voor verder implementatie van het EPD! Ben benieuwd naar opvattingen ta.v. tokomstige generatie artsen en gebruik EPD.

  • Avatar Bettine schreef:

    Vanaf verschillende locaties en computers lijkt het filmpje gewoon te werken. Wellicht is er een technisch probleem met je software. Op You Tube is het filmpje ook te vinden, wellicht heb je daar meer succes…

Leave a Reply