Skip to main content

Hoe gaan we aan de slag met participatie?

Ondanks de groeiende aandacht voor participatie, zien we dat veel mensen ermee worstelen. Het komt vaak niet van de grond of erger: het is niet meer dan een vinkje dat het imago oppoetst.

Met participatie bedoelen we het betrekken of gelijkwaardig samenwerken met inwoners, waaronder patiënten, cliënten en hun naasten. Hoe geef je dat vorm? Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich gehoord voelt en actief bijdraagt? Dat vraagt om een heldere visie en een doordachte strategie.

1

Droomworkshop

We starten met een inspirerende droomworkshop. Hiervoor nodigen we jou en je team uit om groot te denken: Hoe ziet jullie ideale situatie eruit? Wie werken dan samen en op welke manier? De vijf participatiepijlers van onze participatiescan dienen als inspiratie voor het dromen. De dromen brengen we samen in een visie.
2

Strategieworkshop

Na het dromen, kijken we naar de huidige situatie aan de hand van de vijf participatiepijlers. We zetten dit af tegen de droom. Hiermee zetten we de stap naar actie. In een strategieworkshop met mensen met verschillende perspectieven vertalen we de visie naar concrete, uitvoerbare stappen. Welke acties zijn nodig om de visie werkelijkheid te maken? Welke mensen en middelen zijn hierbij essentieel?
3

Participatiespel

De laatste stap in ons traject is het creëren van draagvlak binnen de organisatie. We weten dat een visie en strategie pas echt effectief zijn als ze breed gedragen worden. We kiezen een speelse en enthousiasmerende aanpak. De participatiegame brengt alleen niet de strategie tot leven, maar wakkert ook het enthousiasme van de medewerkers aan. Zo zorgen we ervoor dat iedereen in de organisatie klaar is om met participatie aan de slag te gaan.

De impact

​Het resultaat van dit traject is dat jij en jouw organisatie precies weten hoe jullie samen steeds beter kunnen gaan worden in participatie. Je beschikt over een helder uitgewerkte visie en een concrete strategie die aansluit bij jullie ambities en grootste ontwikkelpunten. Bovendien heb je een gemotiveerd team dat klaarstaat om deze strategie in de praktijk te brengen. Zo zorgen we ervoor dat participatie geen abstract idee blijft, maar een levendig en vanzelfsprekend onderdeel van jullie organisatiecultuur.

​Werk je bij een gemeente? Dan helpen we je ook met de vertaling van jullie visie en strategie naar de (binnenkort verplichte) verordening.

Kirsten waaijer pluut & partners actieonderzoek

Meer weten?

Kirsten staat voor je klaar
Adviseur & actieonderzoeker

kirsten@pluutpartners.nl
+31 6 53482644
Volg op LinkedIn

Gerelateerde cases

Samen bergen verzetten met participatie
Samen bergen verzetten met participatiePatiëntparticipatieStrategisch adviesZorgzame organisatie

Samen bergen verzetten met participatie

Hoe maken we participatie van inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners in de gemeente toegankelijk, helder en effectief? De gemeente Bergen op Zoom vroeg Pluut & Partners om mee te denken over een participatievisie.
Vroegsignalering versterken met de Niet Pluis-app – Een stevige basis voor de toekomst
Vroegsignalering versterken met de Niet Pluis-app – Een stevige basis voor de toekomstOpschaling innovatiePatiëntparticipatieZorgzame organisatie

Vroegsignalering versterken met de Niet Pluis-app – Een stevige basis voor de toekomst

De Niet Pluis-app helpt thuiszorgmedewerkers en wijkverpleegkundigen om subtiele signalen van achteruitgang bij ouderen tijdig te melden, om zo crises en SEH-opnames te voorkomen. Hoe stimuleren we het gebruik en de adoptie van de Niet Pluis-app?