Skip to main content

Van praten naar doen!

Het aantal samenwerkingstafels is snel groeiende: van IZA-tafels, regiotafels, thematafels, en casuïstiektafels tot multidisciplinaire overleggen (MDO’s). Deze tafels zijn bedoeld om de samenwerking vanuit meerdere disciplines of organisaties te realiseren en gedeelde besluitvorming te bevorderen. In de praktijk blijkt dit vaak een taai en stroperig proces. Beslissingen worden uitgesteld of teruggedraaid, gesprekken blijven hangen in theorie, en actie blijft uit. Het is veel praten, maar weinig doen. Hoe doorbreek je dit patroon? Bij Pluut & Partners vinden we het belangrijk dat praten ook echt tot actie leidt. Of zoals ze in Rotterdam zeggen: niet lullen, maar poetsen. Onze procesbegeleiders zijn getraind in het versnellen van actiegerichte besluitvorming.

1

Kennismaking

Onze procesbegeleiding start met kennismaking. Dit doen we door een Meet-and-Greet met alle samenwerkingspartners van de betreffende tafel. We willen de individuen en hun rol binnen het proces leren kennen. Ook horen we graag wat iedereen goed vindt gaan en wat er beter kan. Tijdens deze kennismaking maken we al een eerste analyse van wat we horen en zien. Deze analyse vormt de basis voor de verdere begeleiding en helpt ons om de dynamiek aan de tafel goed te begrijpen.
2

Afspraken maken

Op basis van onze observaties analyses maken we met elkaar heldere afspraken over de samenwerking en besluitvorming. Denk aan gespreksregels, hoe we tot besluiten komen en hoe we elkaar aanspreken op gedrag. Dit is cruciaal voor het succes van de samenwerkingstafel. We baseren ons hierbij op de principes van deep democracy. De afspraken zijn een ankerpunt waar we steeds op kunnen terugvallen wanneer het even wat minder lekker lopen.
3

Doen

Vervolgens nemen onze procesbegeleiders de gespreksleiding voor hun rekening en sturen zij actief op voortvarende en actiegerichte besluitvorming. Dit doen we door een goede balans tussen inhoud en proces, door toe tezien op het naleven van de afspraken en het benutten van check-ins en check-outs om gedeeld eigenaarschap op de kwaliteit van de bijeenkomsten te creëren.
Het uiteindelijke doel is om onszelf overbodig te maken. Daarom werken we aan het borgen van de geleerde vaardigheden binnen de groep. Met ons train-de-trainer-pakket, zorgen we dat teamleden de procesbegeleiding zelf goed kunnen voortzetten nadat wij vertrokken zijn.

De impact

Het resultaat van onze procesbegeleiding is voortvarendheid, actiegerichtheid en gezamenlijkheid. Besluiten worden niet langer vooruitgeschoven, maar omgezet in concrete acties. Minderheidsstandpunten worden benut om goede besluiten te nemen. Hierdoor realiseren de deelnemers aan een samenwerkingstafel hun doelstellingen sneller en effectiever. Bovendien blijven de vaardigheden en methodieken die we hebben geïntroduceerd behouden binnen de organisatie, waardoor de tafel zelfverzekerd verder kan werken aan hun ambities.

Kirsten waaijer pluut & partners actieonderzoek

Meer weten?

Kirsten staat voor je klaar
Adviseur & actieonderzoeker

kirsten@pluutpartners.nl
+31 6 53482644
Volg op LinkedIn