Skip to main content

Een gedragen hands-on visie

Digitalisering biedt prachtige kansen. Organisaties starten echter helaas vaak met implementaties zonder dat het doel duidelijk is. Dit leidt tot verwarring, weerstand onder medewerkers en zorgt ervoor dat geld naar de verkeerde projecten gaat. Soms is er wel een visie, maar ontbreekt het aan draagvlak binnen de organisatie. Om zorgtechnologie (ook wel digitale of hybride zorg genoemd) succesvol te laten zien, is een hands-on visie nodig. Een visie die helpt bij het maken van keuzes en richting geeft aan gedrag. Pluut & Partners helpt jouw organisatie of samenwerkingsverband met de co-creatie van een visie.

De aanpak

We organiseren drie workshops waarbij cliënten, mantelzorgers, vrijwilligers, zorgverleners, stafdiensten, bestuur en management allemaal een stem krijgen.

1

Start-with-Why-workshop

We beginnen met de Start-with-Why-Workshop. De deelnemers onderzoeken samen wat de meerwaarde is van zorgtechnologie of digitale zorg voor de organisatie. Wat zijn onze ambities voor de komende jaren? Welke uitdagingen zien we en hoe kan digitalisering die helpen oplossen. Deze workshop helpt om de kernwaarden en motivaties achter de keuze voor zorgtechnologie scherp te krijgen.
2

Persona-workshop

Op basis van de input uit de eerste workshop ontwikkelen we persona’s —representatieve profielen van de mensen die gebruik zullen maken van de zorgtechnologie. In de Persona-workshop bespreken we per persona wat de implementatie van zorgtechnologie betekent. Wat zijn de randvoorwaarden voor succes? Wat vinden de verschillende gebruikersgroepen belangrijk? Door deze persona’s als uitgangspunt te nemen, brengen we de belangrijkste aandachtspunten en wensen rondom zorgtechnologie in kaart. We voorkomen abstracte hoog- over-discussies en komen tot concrete uitgangspunten voor de visie.
3

Roast-workshop

We maken een conceptvisie. In de derde workshop, de Roast Workshop, presenteren we de conceptvisie aan teams of andere groepen stakeholders. Dit is het moment waarop iedereen ongezouten feedback kan geven. Daarna gaan we samen de visie weer opbouwen. Na het verwerken van de feedback ligt er een gedragen en verfijnde visie ligt. Klaar voor besluitvorming en verspreiding binnen de organisatie.Het uiteindelijke doel is om onszelf overbodig te maken. Daarom werken we aan het borgen van de geleerde vaardigheden binnen de groep. Met ons train-de-trainer-pakket, zorgen we dat teamleden de procesbegeleiding zelf goed kunnen voortzetten nadat wij vertrokken zijn.

De impact

Door alle relevante perspectieven te betrekken, zorgen we ervoor dat mensen de uiteindelijke visie snappen en omarmen. De visie is hands-on en actiegericht. Dit verhoogt de kans op acceptatie en succesvolle implementaties en geeft projectleiders duidelijke handvatten voor het maken van keuzes.

Kirsten waaijer pluut & partners actieonderzoek

Meer weten?

Kirsten staat voor je klaar
Adviseur & actieonderzoeker

kirsten@pluutpartners.nl
+31 6 53482644
Volg op LinkedIn