Vacature ervaringsdeskundige Onbeperkt meedoen!

Wij zijn op zoek naar ervaringsdeskundigen voor het programma Onbeperkt meedoen! van het ministerie van VWS. Deze groep denkt mee over manieren om Nederland beter toegankelijk en inclusiever te maken voor mensen met een beperking. Jij gaat als ervaringsdeskundige het team van Onbeperkt meedoen! en de minister hierover adviseren.

Onbeperkt meedoen! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat verantwoordelijk is voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap. Onbeperkt meedoen! zet zich in voor minder drempels in de samenleving, zodat mensen met een beperking het leven kunnen leven dat zij zelf willen. Om dat te kunnen doen, heeft VWS de inzichten en denkkracht nodig van mensen die deze drempels helaas nog regelmatig zelf ervaren.

Naar wie zijn we op zoek?
Wij zoeken ervaringsdeskundigen met een beperking* en ervaringsdeskundigen met iemand in hun directe omgeving met een beperking. Die mee willen helpen bij het maken en uitvoeren van plannen om te zorgen dat iedereen in Nederland mee kan doen in de samenleving. Als ervaringsdeskundige…

  • heb je inzicht in de ervaringen, wensen en behoeften van mensen met een beperking;
  • kun je vanaf een afstandje naar jouw ervaringen kijken en deze vergelijken met de ervaringen van anderen;
  • kun je goed luisteren naar anderen en kun je jouw mening goed onder woorden brengen;
  • denk je in oplossingen en vind je het leuk om mee te denken over verbeteringen en oplossingen;
  • heb je redelijke digitale vaardigheden om te kunnen (leren) werken met Whatsapp, e-mail en/of Microsoft Teams/Zoom.

Iedereen die 16 jaar of ouder is, kan deelnemen. Daarnaast willen we dat de groep ervaringsdeskundigen een goede afspiegeling is van de Nederlandse bevolking. We zoeken daarom een heel divers gezelschap van mensen van alle leeftijden, culturele achtergronden, religie, geaardheid en genderidentiteit.

Wat ga je doen?
Samen met ongeveer 7 ervaringsdeskundigen vorm je straks een spiegelgroep. We vragen je om mee te denken en doen op thema’s en onderwerpen die spelen bij het ministerie van VWS. Denk aan de invoering van de EU Disability Card in Nederland, het verbeteren van het betrekken van mensen met een beperking bij het maken van beleid, of met de minister in gesprek voordat zij in gesprek gaat met de Kamer. Ook kan je zelf belangrijke thema’s en onderwerpen voorstellen. Deze bespreek je met elkaar in fysieke of digitale bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten werk je samen met de andere ervaringsdeskundigen aan oplossingen en adviezen voor de teamleden van Onbeperkt Meedoen of de minister. Ook kan je de hulp en kennis van een aantal panelleden inschakelen. Aanmelden als panellid kan ook! Zie deze vacature. Deelname aan als panellid zal een minder intensief zijn dan deelname aan de spiegelgroep.

Pluut & Partners begeleidt jou en de andere ervaringsdeskundigen in opdracht van het ministerie van VWS.

Wat wordt er van je gevraagd?
We vragen je om voor een jaar betrokken te zijn als ervaringsdeskundige bij het programma Onbeperkt meedoen!. In dat jaar zal er ongeveer iedere maand een fysieke of digitale bijeenkomst zijn. Daarnaast kan het zijn dat je nog dingen uit moet zoeken of uit moet werken. We verwachten dat de spiegelgroep ongeveer 50 uur vraagt voor het gehele jaar (van december 2022 – september 2023). Het is mogelijk een persoonlijke begeleider of coach mee te nemen. Als de spiegelgroep een succes is, kan het ministerie besluiten deze in goed overleg te verlengen.

Wat staat ertegenover?
Naast dat je het verschil kan maken voor mensen met een beperking, leer je het programma Onbeperkt meedoen! en het ministerie van VWS beter kennen en leer je hoe beleid ontwikkeld wordt. Bovendien vergoeden we jouw waardevolle inzet graag.  Deze vergoeding is tot €60 per uur. Samen zullen we kijken wat voor jou de best passende vergoeding is, wanneer je een uitkering en/of toeslagen ontvangt.

Wil je meedoen?
Superleuk als je mee wil doen! Via dit formulier kun je je aanmelden. We zijn heel benieuwd waarom je mee wil doen en wat je hoopt te leren en te bereiken! Wil jij jouw enthousiasme op een andere manier dan via het formulier kenbaar maken en past dit niet in het formulier? Vul het formulier dan zo veel mogelijk in en stuur het bestand naar Bente (bente@pluutpartners.nl).

We ontvangen je aanmelding graag voor 21 november. Daarna laten we je snel weten of we jou uitnodigen voor een gesprek.

Vragen?
Heb je vragen? Stel deze gerust aan Bente via mail (bente@pluutpartners.nl) of telefonisch (0640245307)!

 

*Met mensen met een beperking bedoelen we iedereen met fysieke, mentale, verstandelijke en/of zintuigelijke beperkingen die drempels ervaren bij het meedoen in de samenleving zoals zij dat zouden willen.