Skip to main content

Van werken in de zorg, naar werken aan de zorg!

Zoektocht naar iets nieuws

Wat als je het werk dat je al jaren doet niet leuk meer vindt? Met die vraag liep ik als fysio- en manueeltherapeut rond. Best ingewikkeld, zeker als je met vervolgstudies hebt geïnvesteerd in je vak en je ontwikkeling als zorgprofessional.

In eerste instantie dacht ik: ‘je moet hier even doorheen’ en ‘iedereen vindt zijn werk wel eens niet leuk.’ Het gevoel verdween echter niet. Toen begon mijn zoektocht: Welke mogelijkheden binnen de zorg zijn erog meer? Wat past beter bij me?

Twee dingen wist ik: ik blijf binnen de zorg en ik houd van afwisseling. In de zorg ligt mijn passie en uit ervaring weet ik dat er nog genoeg te verbeteren valt. En in mijn werk als fysio- en manueeltherapeut had ik de afwisseling van ieder half uur een andere patiënt met een andere situatie.

Maar dan de zoektocht… Die bleek lastiger dan ik had verwacht. Leuke en passende vacatures vlogen me helaas niet om de oren. En als ik dacht een mooie te hebben gevonden, zag een bedrijf het niet altijd met mij zitten.

Uiteindelijk kwam de vacature van Pluut & Partners voorbij. Die paste in mijn straatje: projecten om de zorg te veranderen en veel afwisseling in projecten. De klik was gelukkig wederzijds en we zijn samen het avontuur aan gegaan!

De switch

Ik vond het heel leuk om in mijn nieuwe baan direct aan de slag te kunnen op projecten. Ik merkte direct dat wat ik had verwacht: actieonderzoek doen is naast onderzoeken ook direct doen en veranderen. Het is niet alleen een rapport schrijven met de bevindingen van het onderzoek, het is zoveel meer dan dat! En de projecten waarmee ik aan de slag kon, zijn projecten waar we echt impact mee kunnen maken op de zorg: het opzetten van een lerend netwerk en actieonderzoek rondom complexe zorgvragen en het opzetten van een spiegelgroep van ervaringsdeskundigen voor het ministerie van VWS.

Maar mijn enthousiasme neemt niet weg dat zo’n switch ook uitdagingen kent. Een nieuwe baan betekent sowieso al wennen aan een nieuwe omgeving, een nieuw ritme en nieuwe collega’s. Daarbovenop komt dat mijn dagelijkse werkzaamheden helemaal nieuw zijn. Dat gaf me af en toe het gevoel weer helemaal op nul te moeten beginnen. Een gevaarlijke valkuil is dan dat je jezelf niet de tijd gunt om rustig te leren en jezelf te veel druk op legt om alles direct te weten en kunnen.

De grootste overgang zat hem voor mij in het fysieke contact en de beweging. Van de hele dag door direct contact met patiënten naar overleggen via Teams, en van de hele dag door in beweging op de praktijk, naar de hele dag achter een computer. Het blijft zoeken naar de juiste balans. Gelukkig zijn er genoeg momenten waarin overleg wandelend kan of op locatie de voorkeur krijgt boven via een scherm.

P&P

Nou heb ik één groot geluk, ik maakte deze switch naar Pluut & Partners. Een klein, gezellig en open bedrijf waarin iedereen klaar staat om je te helpen en bij te sturen als dat nodig is én ik de tijd krijg om te wennen en te groeien in mijn nieuwe werk.
Daarnaast is P&P sinds vorig jaar een holacratie. Dat betekent dat wij niet werken met een top-down structuur maar dat iedere collega een eigen rol heeft binnen het bedrijf. Mijn rol is ‘Chef Persoonlijke Ontplooiing’. Dus ondanks dat ik net ben begonnen, ben ik meteen verantwoordelijk voor het faciliteren van de juiste ontwikkeling bij de collega’s. En dat vertrouwen geeft mij ook weer een boost in mijn groei!

Kortom, ik ben heel blij met de (toch wel) spannend switch die ik heb gemaakt. Ik heb in de afgelopen maanden ontzettend veel geleerd en ga de komende maanden nog meer leren!

Vacature adviseur en actieonderzoeker

Ik ben heel enthousiast over de plek die ik heb gevonden bij P&P! Ben jij ook op zoek naar een inspirerende en ambitieuze werkplek en klinkt bovenstaand verhaal leuk?

Dan heb ik een hele leuke tip voor je! 😉

Klik snel door naar de vacature

Ik ben natuurlijk altijd bereid vragen te beantwoorden!

Sebastiaan Stam pluut & partners actieonderzoek en adviseur

Meer weten?

Sebastiaan staat voor je klaar
Adviseur & actieonderzoeker

sebastiaan@pluutpartners.nl
+31618422579
Volg op LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Sebastiaan Stam

Adviseur & actieonderzoeker