Zelf met actieonderzoek aan de slag in vierdelige crashcourse


Actieonderzoek is dé manier om echte verandering te realiseren. Veel organisaties willen daarom met actieonderzoek aan de slag. Maar wat is het nu precies? En hoe kan ik daar zelf snel mee aan de slag?

Dit najaar verzorgt Pluut & Partners een crashcourse actieonderzoek voor zorgverbeteraars. Tijdens deze cursus zet je onder begeleiding van de actieonderzoekers van Pluut & Partners de eerste stappen in het actieonderzoek. Je ervaart de kracht ervan én bent concreet bezig met het oplossen van een vraagstuk uit je eigen organisatie. We wisselen daarbij theorie en praktijk af en leren van elkaar. Want dat is een belangrijk onderdeel van actieonderzoek.

Hoe ziet de crashcourse eruit?

De cursus bestaat uit vier dagdelen waarin we bij elkaar komen, aangevuld met twee tussentijdse coachingsgesprekken en een intervisiegesprek. We werken met een mix van online workshops en f2f-bijeenkomsten (mits de richtlijnen dat toelaten natuurlijk).

De vier workshops zijn als volgt ingedeeld:
–   Workshop 1: basisprincipes & probleemanalyse
–   Workshop 2: werving actievoerders & actieplan maken
–   Workshop 3: acties inzetten & monitoren
–   Workshop 4: reflecteren & kennisdeling

Tijden de cursus ga je aan de slag met een concreet vraagstuk waarbij je zelf betrokken bent. Je leert om de principes van actieonderzoek toe te passen in je dagelijks werk. Op die manier kan je de cursus gebruiken voor het oplossen van een concreet vraagstuk wat jou aan het hart gaat. De cursus is daarmee een kans om een idee waar je al tijden mee loopt tot uitvoering te brengen. Of je kunt het benutten om een hardnekkige uitdaging nu eens anders te benaderen om te kijken of het dan wel lukt om een doorbraak te realiseren.

Voor wie?

De cursus is voor iedereen die met zijn werk zorg wil verbeteren: programma- en projectleiders, zorgverleners, beleidsmakers, bestuurders/managers, patiëntvertegenwoordigers, softwareontwikkelaars en onderzoekers. Zorg is daarbij breed op te vatten: zorg aan patiënten, cliënten, maar ook aan medewerkers of (personeelszorg) of burgers (overheidsdienstverlening).

Wanneer is de crashcourse?

  • 1 oktober (10-13 uur) in Utrecht
  • 5 november (online) (10-13 uur)
  • 9 december (online) (14-17 uur)
  • 16 februari (13-16 uur) in Utrecht

Wij denken mee over hoe je je de geleerde lessen kunt toepassen in je bestaande werkzaamheden en/of hoe je een kort maar krachtig actieonderzoek kunt doen gedurende de vijf maanden van de cursus.

Wat kost het?

De cursus kost 950 euro, exclusief BTW.

Interessant: waar meld ik me aan?

De inschrijving is geopend. Je kunt je hier aanmelden. Wees er snel bij want er is maar plek voor 12 deelnemers.