Skip to main content

Vrijdag 8 maart 2024 mochten we gezamenlijk een feestje vieren: Pluut & Partners was jarig. We bliezen 5 kaarsjes uit, onder toeziend oog van iedereen die deze mijlpaal mogelijk heeft gemaakt.

Het was een dag vol gezelligheid, waardevolle gesprekken, smakelijke hapjes, livemuziek en een toffe actieonderzoek experience waar onze gasten ervaarden welke vaardigheden je nodig hebt om een impactvolle professional te zijn. En daar moest natuurlijk ook op geproost worden! 🥂 En Bettine kon het niet laten ook te speechen.

Wel een missie maar geen duidelijke stip

Vijf jaar is P&P onderweg. Wat is de tijd voorbij gevlogen. Ik ben P&P niet begonnen met een duidelijke stip op de horizon. Dus als je me vijf jaar geleden had gevraagd waar ik dacht dat we nu zouden staan dan was de kans heel, heel klein geweest dat we hier met zo’n 70 mensen in Lexmond zouden staan. Ik ben namelijk niet iemand die snel een feestje geeft en ik had vijf jaar geleden geen beeld bij het aantal en de mix van medewerkers en netwerkpartners. Ook had ik vijf jaar geleden geen idee gehad van wie hier dan precies zouden staan want velen van jullie kende ik toen nog niet. Ik had vijf jaar geleden ook niet kunnen zeggen wat we dan precies aan projecten hadden gedaan en wat onze vijf expertisen zijn, omdat die zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. En tot slot had ik ook niet voorspeld dat we als organisatie een holacratie zijn, want van dat woord had ik nog niet eens gehoord.

Kortom, veel is de afgelopen jaren stap voor stap ontstaan in het samenspel met jullie. Dat maakt dat wij als team die vijf jaar ook echt als een avontuur hebben ervaren.

Wat ik je vijf jaar geleden wel had kunnen vertellen, of wat ik op zijn minst heel hard had gehoopt, is dat ik hier zou staan met mooie mensen met wie het heel goed samenwerken is en met wie we een missie delen. De missie om de wereld een beetje mooier te maken. Mooier in de zin van slimmer en zorgzamer.

De wereld van “werk” veranderen

En als ik het dan heb over de wereld zorgzamer en slimmer maken, dan heb ik het zoals jullie weten over de wereld van zorg, welzijn en de overheid. Maar wat jullie misschien niet weten, is dat ik het dan ook heb over de bredere wereld van het werk. Want het dominante paradigma van waaruit wij in Nederland naar werk kijken, vind ik nogal beperkt. Werk is iets dat je strikt moet scheiden van privé. In werk moet je afstand bewaren van anderen, de zogenaamde professionele distantie. In werk moet je om ver te komen voorzichtig zijn met te veel voelen en kwetsbaarheid tonen.

“Zoals de boer een overall aandoet als hij naar de stal gaat, zo voegen veel mensen zich in een keurslijf van het systeem en laten ze een mooi deel van wie ze kunnen zijn thuis”.

Ik denk dat dit paradigma van werk veel kapot maakt. Dat dit voor werkenden veel geluk en plezier weghaalt. En dat wij daar als we patiënt, burger of klant zijn niet zelden een hoge prijs voor betalen. Zo ervaarde ik als dochter van mijn zieke vader een pijnlijke professionele distantie in de spreekkamer die uiteindelijk fatale gevolgen had. Dit was mede de reden dat ik me überhaupt ben gaan inzetten voor meer zorgzaamheid in de zorg.

Van professionele distantie naar professionele nabijheid

Dus toen ik P&P begon, wist ik een ding wel heel zeker. P&P moest een plek zijn die mensen, of dat nu medewerkers, klanten of andere professionals zijn, zichzelf laat zijn – of beter gezegd – zichzelf laat ontdekken en ontwikkelen. Een plek die de relatie tussen mensen centraal stelt. Doen met gezond verstand én met je hart, no-nonsense, telkens zoekend naar de echtheid, de verbinding en dat wat het werk – of dus beter gezegd het leven – mooi maakt. Een plek waar mensen snappen dat iets voor een ander doen gelukkig maakt. Vanuit die overtuiging kun je namelijk echt mooie dingen doen voor zorg, welzijn en onze overheid.

Dit alles is voor mij de betekenis van de woorden slim en zorgzaam in onze missie. Dit klinkt misschien allemaal een beetje zwaar, maar in een zorgzame organisatie is er ook veel ruimte voor humor en lol. Want werk mag en moet ook leuk zijn en humor helpt om te ontladen en dingen in perspectief te plaatsen.

Vijf jaar P&P in beeld

Hoe het streven naar die zorgzame en slimme organisatie er dan in de afgelopen jaren uit is komen te zien, zie je in dit filmpje, dat ik samen met mijn dochter mocht maken.

Het filmpje geeft een impressie van vijf mooie jaren maar doet eigenlijk geen recht aan alle mooie relaties die zijn ontstaan en mooie projecten die we hebben gedaan. Het was lastig kiezen. Dus sorry als jouw project er niet tussen ziet. Je ziet er in ieder geval alle vijf onze expertisen in terug en de drie rollen die we vervulden, die van projectmanager, actieonderzoeker en adviseur.

Dankjewel “& (samenwerkings)partners”!

En ja, als je dan zo’n filmpje aan het maken bent, dan voel je wel heel veel dankbaarheid en trots. Omdat het is gelukt om toffe dingen met toffe mensen te doen.

Bij P&P zeggen we altijd dat de lol en vaak ook het succes van een klus voor een groot deel wordt bepaald door de samenwerking met de opdrachtgever. Zeker omdat wij als actieonderzoekers geen blauwdruk volgen en dus afhankelijk zijn van het vertrouwen en ook het meedenken en meedoen van onze opdrachtgever. Dankjulliewel dus allemaal voor het goede opdrachtgeverschap en alle co-creaties.

Dankjewel team!

En toch… het is soms best wel bikkelen geweest. Dat was en is nodig doordat je nog klein bent en dan toch vaak dat stapje extra moet zetten om de kans te krijgen mooie dingen te doen.

Daarnaast… We hebben in die vijf jaren – en dat wil ik toch wel even markeren, want dat is een onwijs compliment het team – nog nooit een ontevreden klant gehad. We krijgen regelmatig negens en tienen in onze eindevaluaties. Veel opdrachtgevers zijn dan ook al onze opdrachtgever vanaf de start of ze zijn dat in ieder geval al jarenlang. Dat kan niet zonder heel hard te werken. En dit alles vraagt natuurlijk wel wat van alle teamleden. Dus bij deze een heel groot dankjewel aan het team, omdat zij het lef en de passie hebben om onze uitdagende opdrachten samen aan te gaan.

Bedankje op internationale vrouwendag

En dan wil ik naast iedereen met wie het zo mooi samenwerken is, toch ook echt nog even mijn gezin bedanken. Ik zie het als een goed teken dat ik de afgelopen jaren steeds minder ben gaan hoeven verdedigen of uitleggen dat ik als moeder dit vele werk doe. We gaan qua emancipatie echt de goede kant op. Dat is een mooie constatering op internationale vrouwendag.

Maar ik kan dit natuurlijk alleen maar doen omdat ons gezin staat als een huis. Merijn, je bent al 24 jaar en vijf dagen mijn anker en ook een onmisbare kracht binnen P&P. En Joshua, Wende en Mirko: jullie zijn fantastisch. Elke werkdag begint met gezelligheid in de keuken en na een werkdag is het altijd fijn om samen aan de eettafel de dag door te nemen. P&P zou niet zijn wat het is zonder jullie als fundament.

Proost op de toekomst (met nieuwtje!)

En dan wordt het nu toch wel tijd om te proosten. Op vijf mooie jaren en wat mij betreft ook op de toekomst. Die gaat vast weer veel moois brengen. Jullie zagen het al in het filmpje. We zijn er klaar voor met een nieuwe website en een fantastisch team. En voor wie het nog niet weet, met vanaf 1 april ook een tweede partner in de klassieke, formele zin van het woord in de persoon van Fenna, de persoon die al meer dan vijf jaar onderdeel van het P&P-team is en die ons het woord zorgzaam in de missie gaf. Onwijs tof dat we met dit team en jullie allemaal nog weer verder kunnen gaan bouwen aan het slim en zorgzaam organiseren.

Dus op naar mooie nieuwe avonturen!

Film door: Wende Korsten
Bron afbeelding: Grote panda & kleine draak
Organisatie Actieonderzoek Experience tijdens het jubileum: Paulien van der Horst

bettine pluut pluut & partners actieonderzoek

Meer weten?

Bettine staat voor je klaar
Strategisch adviseur & actieonderzoeker

bettine@pluutpartners.nl
+31618680012
Volg op LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Bettine Pluut

Bettine Pluut zet zich als adviseur en actieonderzoeker in voor goede zorg en een praktijkgerichte overheid. Zij is gespecialiseerd in digitale innovatie, actieonderzoek en patiëntparticipatie.