Wat is eigenlijk een dialoog?
In het vierde nummer van ICT & Health van dit jaar staat een artikel van mij over de veranderkundige uitdaging van eHealth-projecten. “Dialoog is voorwaarde voor succesvolle e-health,” zo luidt de titel.
Het politieke aspect van eHealth-projecten is vaak onderbelicht. Dat is althans mijn ervaring. Projectleiders worden primair afgerekend op het technisch realiseren van een eHealth-functionaliteit binnen het vooraf besproken budget en volgens de planning. In de planvorming en (tussentijdse) evaluatie van eHealth-projecten is daarbij vaak onvoldoende tijd en flexibiliteit ingeruimd voor het nemen van lastige beslissingen en het creëren van draagvlak en enthousiasme voor het anders gaan verlenen van zorg. Terwijl dat laatste uiteindelijk grotendeels het succes van een innovatie bepaalt.
Een dialoog is niet zomaar een gesprek
In het artikel stel ik dat dialoog voor een vliegende start van eHealth-projecten kan zorgen. Het is tevens een krachtige interventie als de reis van de eHealth-implementatietrein minder soepel loopt dan vooraf gedacht. Maar wat is dat eigenlijk, een dialoog? Met het woord dialoog bedoel ik niet zomaar elk willekeurig gesprek. Ik gebruik het woord om te verwijzen naar een interactie waarbij mensen daadwerkelijk de tijd nemen om naar de ander te luisteren, kritisch naar hun eigen opvattingen durven te kijken, en daarmee open staan voor nieuwe inzichten.
Dialoog vraagt goede voorbereiding
Het organiseren van dialoog vraagt het nodige aan voorbereidingen van de projectleider. Tijdens de workshop zijn er ook duidelijke gespreksregels nodig en het gesprek wordt begeleid door een kundige moderator. Deze “Nuts and Bolts Guide” gebruik ik zelf vaak als “handleiding” voor workshops waarin mensen met elkaar in dialoog gaan over lastige eHealth-onderwerpen. Een mooie leestip voor mensen die op zoek zijn naar effectieve werkvormen binnen hun eHealth-projecten.
Suggesties van waarover die dialoog tijdens workshops dan kan gaan, vind je in het artikel in ICT&Health. Het is hier te lezen.